perjantai 29. huhtikuuta 2016

Häiden juomatarjoilu

Kun aloimme pohtia häitämme ja paikkaa, jossa niitä viettää, oli meillä halu löytää A-oikeudeton juhlatila, jonne voisimme itse hankkia mieluisemme viinit ja muut juomat. Listalla oli matkan varrella monia kivoja paikkoja, kuten Villa Vuosanta ja Villa Smeds, johon tuolloin päädyimmekin. Onneksi myös nykyinen juhlatilamme Vantaan Wanha Fabriikki on juhlatila, jonne saa viedä omat juomat ja valitsemansa cateringin ruoat.

Ravintolahäissä on omat ihanat puolensa ja helppoutensa, mutta viinien hinta usein nostaa kokonaiskustannuksia merkittävästi. Kaksi viinikaatoa ruokailulla per vieras kun on minusta yleensä liian vähän (monet juhlat järjestäneenä olen tämän todennut), kolme voisi olla sopiva määrä. Helsinkiläisten suht kalliiden ravintoloiden menuhintojen päälle olisivat viinit sadalle hengelle tosiaan saattaneet tulla melkoisen tyyriiksi.

Meillä oli kustannusyiden lisäksi mielessämme toinenkin syy sille, että halusimme etsiä paikan, jonne saisimme tuoda itse valitsemamme juomat. Nimittäin ollessamme kihlajaismatkalla Italiassa viime elokuussa vierailimme ja majoituimme ihanalla Toscanalaisella luomuviinitilalla. Pääsimme siellä maistelemaan todella hyviä, kielen mennessään vieviä valko- ja punaviinejä. Totesimmekin tuolloin viininmaistajaisissa, että näitä viinejä olisi ihanaa saada häihin. Suomessa ei kuitenkaan kyseisen tilan viinejä myydä, joten ravintoloissakaan tuskin olisi juuri niitä tarjolla.

Mielestämme olisi myös kiva tarina ja yksityiskohta häihimme, että tilaisuuden viinit ovat valikoituneet kihlajaismatkamme aikana. <3




Itse tilaus on vielä tekemättä, mutta teemme sen varmaan jo ensi viikolla. Täytyisi ensin miettiä tilausmäärät. Paljonkohan on sopiva määrä pulloja ruokailulle noin sadan hengen häihin?

Kun tehdään tilaus hyvissä ajoin, niin saadaan sitten pari pulloa juotavaksi jo kesällä ja tilan omistajan mukaan nyt on hyvä aika tilata, kun ei ole vielä liian kuumaa jolloin viinit säilyvät kuljetuksen ajan paremmin. Minimiaika olisi tilata noin kuukautta ennen häitä, sillä toimitusaika on noin viikon ja viinien tulisi kuljetuksen jälkeen saada "levätä" noin kaksi viikkoa, jolloin olisivat parempia tarjoiltaviksi, kuin heti kuljetuksen jälkeen.



Tämä yllä oleva otos on vähän ehkä epäimartelevasta kuvakulmasta otettu, mutta tuo hetki oli ihana. Kosinnasta oli tuolloin aikaa pari viikkoa. Istuimme juomassa tilan viiniä majoituksemme pihalla auringonlaskussa ja kävimme ensimmäisiä keskusteluja siitä, millaiset häät haluaisimme. Paljon muuta ei taidettu silloin vielä päättää, kuin että tätä viiniä siellä sitten juodaan!



Kannattaa siis mielestäni harkita vierailuja erilaisilla Eurooppalaisilla viinitiloilla häiden juomatarjoiluita silmällä pitäen. Toscanalaisten luomuviinien lisäksi voin ehdottomasti suositella Toscanaa (ja toki Italiaa muutenkin) lomakohteena. Jos kihlajais- tai häämatkan kohde on vielä päättämättä, niin yksi ehdottoman hyvä vaihtoehto Toscana todellakin on. Kannattaa vuokrata auto ja huristella ympäriinsä, vierailla viinitiloilla ja pysähtyä katselemaan maisemia yli valtavien viinirypälepeltojen. Tämä Buccia Neran viinitila oli ainakin mitä suloisin paikka. Viivyimme siellä vain kaksi yötä, vaikka maisemia olisi mielellään voinut katsella pitempäänkin.

Loput häiden juomatarjoilut, kuoharit, oluet, siiderit, limut sun muut täytynee meidän perinteisesti hakea tuolta lätäkön takaa. :) Ruokaviineiksi taidamme kuitenkin valita vain näitä kihlajaismatkan aarteita.

2 kommenttia:

Jätäthän kommenttia!